Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ |
TYT |
Rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve jeotermal gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımı tüm dünyada ve Türkiye’de hızla artmaktadır. Bu artış, beraberinde bu sektörde çalışacak teknik eleman talebindeki artışı da beraberinde getirmektedir. Bu alanda yetişmiş eleman talebini karşılamak için ABD ve AB ülkelerinde bir çok üniversite 2 yıllık ön lisans ve beceri odaklı sertifika programları açmış, ve binlerce kişinin alternatif enerji sektöründe istihdamını sağlamıştır. Türkiye’de ise son yıllarda emek-yoğun bir sektör olan alternatif enerji yatırımlarındaki hızlı artışa rağmen, bu sahada eğitim programları açmada geri kalınmıştır.
Örneğin 2010’da Türkiye’nin rüzgâr kurulu gücü 528 MW artışla 1300 MW’a ulaşmıştır. Toplam lisans başvuruları ise 128 bin MW’tır. Aralık 2010 tarihli Yenilenebilir Enerji Kanunu ile rüzgar ile beraber güneş, jeotermal, hidroelektrik ve biyokütleden elde edilen elektrik enerjisine de alım garantileri gelmiştir ve yenilenebilir enerji alanında yeni santral kurulumlarının hızla artması beklenmedir. Ancak ortaya çıkan ara eleman ihtiyacını karşılamak için eğitim programları mevcut değildir. Hâlihazırda sadece kurulum değil, bakım ve onarım için gerekli teknik elemanlar bile yurtdışından getirilmektedir ve yüksek maliyetli bakım kontratları imzalanmaktadır.
2 yıllık ‘Alternatif ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri’ programı mezunları bu boşluğu kısmen de olsa doldurması hedeflenmektedir. Program mezunları, rüzgâr türbinlerinden güneş pillerine ve jeotermal enerjiye kadar yenilenebilir enerjinin her alanında Türkiye’de ve tüm dünyada iyi şartlarda istihdam imkânı bulabilecek şekilde yetiştirilmektedirler. Bu sahada eğitimli bir iş gücünün olması, yenilenebilir enerji kullanımının Türkiye’de daha hızlı yayılmasına da zemin hazırlayacak, ve ülkenin bilgi-tabanlı ekonomiye geçişi hızlanacaktır.
PROGRAM DİKEY GEÇİŞ OLANAKLARI
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ön lisans öğrencilerin 4 yıllık fakültelere geçmeleri mümkün olmaktadır.
Mühendislik Fakültelerinin,
Fen – Edebiyat Fakültelerinin
İSTİHDAM VE ÇALIŞMA ORTAMLARI
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı mezunları sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı malzeme üreten kuruluşlarda veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilirler.
İSTİHDAM ALANLARI
BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN TIKLAYINIZ |
Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>
This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc